Beretning 2004

Opdateret den 04-02-2005


FORMANDENS BERETNING 2004


2003 blev det måske mest alsidige år for Kolding OK i nyere tid. Året var ikke på forhånd bygget op om et enkelt, stort arrangement, og det var måske en af grundene til at vi pludselig stod med en vifte af vidt forskellige arrangementer. Således bød 2003 på bl.a. tre terminslisteløb, et internationalt mesterskab, 30 glade forsikringsfolk og den største klubtur i mands minde. Samtidig blev der taget hul på den nye struktur i klubben.

Klubbens resultater
Målt på selve antallet af DM-medaljer fortsatte tilbagegangen en smule. I 2003 fik vi i alt 11 medaljer; én færre end i 2002. Til gengæld har vi de seneste to år fået flere guld- og sølvmedaljer end tidligere, så vi sammenlagt er gået frem i DOFs medaljestatistik. Høsten af medaljer i 2003 bestod af 5 guld-, 4 sølv- og 2 bronzemedaljer. Det gav sammenlagt en 8. plads; en plads bedre end 2002.

Medaljetagerne i 2003 var:
Anette Lund (D 35): Guld ved DM-stafet. Sølv ved DM-kort og DM-klassisk.
Gitte Møller (D 35): Guld ved DM-stafet og DM-nat. Bronze ved DM-klassisk.
Maria Høyer Staugaard (D 21): Bronze ved DM-lang.
Rita Jacobsen (D 70): Guld ved DM-klassisk.
Susanne Højholt (D 35): Guld ved DM-stafet.
Flemming Jørgensen (H 35): Guld ved DM-stafet.
Jesper Fenger-Grøn (H 35): Guld ved DM-stafet og DM-kort. Sølv ved DM-lang.
Søren Maarup (H 40): Guld ved DM-stafet (H 35). Sølv ved DM-kort.

Både D 35-holdet med Gitte, Anette og Anne Gundersen og H 35-holdet med Jesper, Søren og Flemming vandt det jysk-fynske mesterskab i stafet. Gitte blev også jysk-fynsk mester individuelt.

Maria blev igen udtaget til VM, hvor hun blev nr. 25 på klassisk distance og nr. 35 på mellemdistance.

Flemming kunne notere en samlet sejr i H 21 A ved påskeløbene. Anne Assenholm blev udtaget til KUM, og i ungdomsklasserne var der flere bemærkelsesværdige resultater, bl.a. Thors samlede 4.-plads (af 29) i klassen H 10 B ved påskeløbene.

I divisionsturneringen havde vi revanche til gode mod Esbjerg, HTF og Odense, som vi også mødte i 2001. Dengang var Esbjerg urørlige og de øvrige klubber så meget stærkere end os i den første match, at nedrykningen var uundgåelig. På papiret gik det på samme måde i 2003. Vi tabte klart i de første matcher men slog en af konkurrenterne i de sidste matcher – denne gang Esbjerg – og løb lige op med de andre klubber. Det rakte ikke til at forblive i 1. division. Dermed skal vi i 2004 igen en tur i 2. division og møde OPI/Svendborg, Gorm og Snab, som alle har revanche til gode mod os fra 2002.

Trods nedrykningen er der mange positive indtryk fra vores deltagelse i årets divisionsturnering. Konkurrencen var mere jævnbyrdig end i 2001, selvom også HTF og Odense stillede med flere løbere end dengang i de første matcher. Både i Gråsten og Damgård var vi talmæssigt godt repræsenteret, og nederlagene skyldtes ikke, at vi generelt manglede ungdomsløbere. Tværtimod havde vi flere ungdomsløbere med i matcherne, og f.eks. fik vi maksimum points på Bane 8 i alle matcher.

I biathlonorientering fortsætter medaljeregnen. Kolding OK har i dag ikke færre end tre europamestre: Thomas Jensen (sprint), Maria (sprint) og Bjarne Hoffmann (klassisk). Thomas og Bjarne vandt desuden bronze i stafetten sammen med Jan Møller. I samme disciplin vandt Nina Hoffmann bronze sammen med Tina Haarup. En uhørt flot præstation, selvom det var på hjemmebane i Vingsted og Frederikshåb.

Ved DM var der guld til Ulrik Staugaard i Herre E, til Nina i Dame E og til Bjarne, Johan Aagaard og Ulrik i stafetten. Henrik Sperling og Nina vandt sølv i henholdsvis Yngre Old Boys og dame-stafet (med Anne Bobach), og Johan fik bronze i Herre E. Bjarne, Peer Kristensen, Johan, Ulrik og Claus Lyngby løb med guldet i herrernes holdkonkurrence.

Også i det åbne DM var der medaljer: Guld til Thomas Jensen i H 21, sølv til Nina og Maria i stafetten og bronze til Henrik Sperling i H 35.

Hertil kommer andre gode placeringer ved EM (bl.a. Ulriks 5. plads i klassisk) samt stribevis af førstepladser i de almindelige, åbne konkurrencer til både elite- og ”bredde”-løbere. Alt sammen en solid markering af Kolding OK som landets førende klub i biathlonorientering.

Mountainbike-O er ny i dansk orientering, men allerede nu er der Kolding-løbere (eller –kørere) med helt fremme. Nina lagde ud med en 1. plads ved et løb i Havredal. Ugen efter blev Maria og Nina hhv. nr. 6 og 9 i dameelite og Peter Poulsen nr. 26 i herreelite (bedste tredjedel) ved et stort løb i Store Dyrehave, som havde deltagelse af verdensmestrene hos både damer og herrer. Michael Lindholm vandt den korte herreklasse. Maria kørte sig på landsholdet i MTB-O og er hermed deltager på tre forskellige landshold (MTB-O, biathlon og det almindelige)!

Henrik Nørgaard blev nr. 4 i første løb ved Nordisk Landskamp i Præ-o, og Nina vandt igen DM i Feltsport.

Klubbens arrangementer
2003 skulle oprindelig have været et forholdsvis afslappet år mellem DM-klassisk 2002 og Påsken 2004. Men i løbet af 2002 fik vi et par tilbud, som vi ikke kunne sige nej til. Derfor blev især det første halve år særdeles aktivt med fidusløb i Brakker-Føniksborg, langt træningsløb i Frederikshåb, Kolding Storcenterløb, et 3-dages mesterskab for forsikringsfolk, klubtur i pinsen med bl.a. to klubmesterskaber, Cafe Noir Stafet i Bramdrup Nord samt forberedelse af EM i biathlonorientering. Desuden afviklede vi B-løb i Stenderup i september. B-løbet var samtidig kredsmesterskab.

Antallet af deltagere ved de åbne løb har generelt været tilfredsstillende. 289 deltog i B-løbet, 186 i træningsløbet og 49 hold i fidusløbet. I Cafe Noir stafetten var der dog kun 47 hold til start. Heraf fordelte 40 af holdene sig på H/D 130 og Mix-klassen, så Cafe Noir stafetten har efterhånden udviklet sig til en ren hyggestafet.

Konkurrencen var til gengæld skarp i Kolding Storcenterløbet, hvor der bl.a. var ny løbsrekord på herrernes 10 km. Totalt deltog omkring 600 løbere.

Forsikringsmesterskabet havde deltagelse af godt 30 løbere fra de fire nordiske lande. Det var dog habile løbere, og vi fik meget ros for arrangementet. Desuden tjente vi et godt beløb til klubkassen.

Årets største udfordring på arrangementssiden var nok afviklingen af EM i biathlonorientering sammen med Dansk Militær Idrætsforening. Oprindelig skulle en anden klub have stået for orienteringsdelen, så vi blev først spurgt i slutningen af 2002, om vi ville deltage. Trods det relativt korte varsel og den omstændighed, at vi allerede havde en del arrangementer på programmet, besluttede vi at sige ja, dels fordi vi havde fået løfte om en væsentlig indtægt, dels fordi vi så en chance for at gøre reklame for biathlonsporten.

Begge dele er blevet opfyldt fuldt ud. De sportslige resultater taler for sig selv, og med et 10 minutters portræt af stævnet i noget nær bedste sendetid på DR 1, fik vi optimal reklameværdi. Samarbejdet med DMI var meget fint, og både DMI og deltagerne var meget tilfredse med den indsats, Kolding OK leverede.

Der er blevet ydet et stort arbejde af klubben i 2003. I skal alle have en stor tak for den indsats, I har ydet. Nogle har været med til mere end andre, men det har naturlige årsager, og det er mit indtryk, at alle har sagt ja, når I er blevet bedt om at påtage jer en opgave.

Den næste store opgave for klubben bliver som bekendt påskeløbene 2004, som vi arrangerer sammen med Gorm. Fidusløbet vil allerede være afviklet, når generalforsamlingen finder sted. Senere i 2004 skal vi arrangere Cafe Noir stafetten og KM-nat.

Kolding Storcenter-løbet bliver i 2004 afløst af Kolding-løbet. Vi er blevet enige med Kolding KFUM Atletik og Motion om at slå Kolding Storcenter-løbet og Kolding-løbet sammen til ét stævne i tiltro til, at et samlet stævne vil have bedre muligheder for at udvikle sig, end de to stævner hver for sig. Formelt er det planen, at der hurtigt oprettes en selvstændig forening, som ejer stævnet og tilknyttede rettigheder (navn, hjemmeside osv.). Foreningen skal have Kolding OK og Kolding KFUM Atletik og Motion som medlemmer. I praksis afløser foreningen vores egen styregruppe. Det er aftalt, at klubberne i lige høj grad stiller mandskab til afviklingen af stævnet, men selvom vi nu er to klubber til at deles om arbejdet, skal der nok blive brug for alle.

Det er bestyrelsens holdning, at klubben fortsat hvert år skal afvikle to åbne løb, fidusløbet, Cafe Noir stafetten og Kolding-løbet, og at klubben herudover kan påtage sig arrangementer efter kapacitet og interesse. Hvert 2. eller 3. år skal klubben påtage sig at afvikle et A-stævne.

Det sociale liv
I februar var der som sædvanlig fastelavnsfest for børnene. En halv snes børn med forældre deltog i denne hyggelige tradition.

Der var ikke arrangeret klubtur i påsken, da løbene lå forholdsvis tæt på Kolding. Til gengæld blev der igen arrangeret en klubtur i pinsen. Denne gang til en stor spejderhytte midt i skovene omkring Himmelbjerget. Turen strakte sig fra fredag aften til mandag middag, og der var rige muligheder for både træning og socialt samvær. Omkring 80 medlemmer deltog, heraf ca. 30 børn. Pinseturen var også rammen om to af årets klubmesterskaber, natmesterskabet og kortdistancen.

Den årlige klubfest er igen lagt i forlængelse af generalforsamlingen. Sidste år håbede vi, at det ville give flere deltagere ved generalforsamlingen. Det var ikke tilfældet, men der var mange deltagere til festen.

Onsdagsspisningen fungerer godt og er en vigtig del af det sociale liv. Det er langt nemmere for nye medlemmer at møde de ”gamle” og lære klubbens dagligdag at kende her end i klubteltet ved de åbne løb. Derfor er det også vigtigt, at vi, der er etablerede i klubben, sørger for, at de nye kommer med op til spisningen, og at vi selv tager initiativ til at snakke med dem, så de hurtigt føler sig godt tilpas i klubben.

Tak til alle jer, der har gjort et stort arbejde med at arrangere de sociale aktiviteter. Især tak til Aase og Ellen for at have stået for onsdagsspisningen.

Træning og ungdom m.m.
Onsdagstræningen har fungeret, som den plejer, og der har også i 2003 været ugentlige løbeaftener i vinterperioden. Tak til alle, som har sørget for alle de praktiske opgaver med planlægning, postudsætning og –indsamling, sørget for at gøre opmærksom på tilbudene osv.

Klubben opslog også i 2003 en stilling som ungdomstræner men uden, at der kom nogen ansøgninger.

I stedet påtog Henrik Sperling sig på eget initiativ at organisere ungdomstræningen, og der er blevet oprettet et trænerteam med Henrik Sp., Anne Gunnersen og Christian B. Hansen. Samtidig er ungdomssiden på klubbens hjemmeside blevet særdeles informativ, og den opdateres løbende.

Henrik har dermed opfyldt et meget stort ønske hos bestyrelsen, og det skal han have mange tak for. Naturligvis også en stor tak til Anne, Christian og Ida, som i øvrigt længe har været med i ungdomsarbejdet, og tak til UBU, som også i 2003 har fastholdt ungdomstræningen.

Korttegningen har først og fremmest været koncentreret om Frederikshåb. En del af skoven blev tegnet allerede til EM i biathlonorientering, men hele skoven vil være nytegnet og opdateret til påsken 2004. Desuden er der tegnet kort over en del af Vingsted, og Bramdrup Nord er blevet revideret. I løbet af vinteren skal Marielund revideres.

Tak til alle, som på en eller anden måde har arbejdet i udvalgene og/eller hjulpet med praktiske opgaver i årets løb, især til korttegningsteamet og til dem, der har påtaget sig et ansvar som stævneledere, organisatorer af træning o.lign.

Administrativt
Aftalen med Sydbank om et klubsponsorat fortsatte i 2003 og har givet et godt tilskud til vores aktiviteter. Sponsoratet er dog ikke blevet forlænget.

Hjemmesiden benyttes flittigt og bliver løbende forbedret. I år er alle referater fra bestyrelsesmøder og møder i forretningsudvalget blevet lagt ud på den interne side, og som noget helt nyt har vi offentliggjort et halvårsregnskab.

Den interne kommunikation er så vidt muligt foregået pr. e-mail. Det er både billigt og mere effektivt, og bestyrelsen opfordrer til, at så mange som muligt melder sig til elektronisk post. Adresselisten på hjemmesiden er beskyttet af password, dels fordi det i realiteten er lovpligtigt, dels for at beskytte mod misbrug, f.eks. til reklamepost (”spam-mail”).

Brugen af e-post skal dog – ud over at spare porto – kun udvide mulighederne for kommunikation mellem medlemmer, som har e-mail adresse. E-post skal ikke indskrænke klubbens kommunikation til de medlemmer, som ikke har e-mail adresse eller ikke ønsker at bruge den til klubpost. Disse medlemmer skal stadig kunne få program og generel orientering fra klubben med almindelig post.

Klubbladet er i 2003 udkommet med tre numre mod normalt fire. Det er ikke tilfredsstillende, at der i år er kommet så få indlæg til bladet, at vi ikke har kunnet udgive det sædvanlige antal numre. Bladet er en vigtig del af klubbens sociale liv men også en del af klubbens ansigt udadtil. Stor tak til Aase og Anne for deres arbejde med at redigere bladet og få det trykt og sendt ud. Også tak til de medlemmer, især NP, der faktisk har skrevet til klubbladet. Bestyrelsen opfordrer alle til engang i mellem at skrive et indlæg – kort eller langt – til klubbladet.

Bestyrelsesarbejdet
Bestyrelsen har i år delt sig selv op i et forretningsudvalg (Thomas, Paul, Ida og Palle) og et strukturudvalg (Susanne, Vivi, Carsten og Thomas). Der er holdt fem møder med hele bestyrelsen. Forretningsudvalget har holdt to møder og strukturudvalget to møder.

Arbejdet har primært været koncentreret om at bygge den nye struktur op ud fra det oplæg, der blev omtalt på generalforsamlingen sidste år, og som flere gange har været omtalt i klubbladet. Strukturudvalget nåede i slutningen af året frem til den model, der blev præsenteret i klubbladet i december.

Den nye struktur er overordnet delt op i tre hovedområder: Arrangementer, sportslige forhold og klubforhold. Hvert hovedområde er delt op i tre mindre områder, der igen er delt op i et antal konkrete funktioner. De tre hovedområder skal hver især styres af en koordinator, og hver funktion skal have en ansvarlig funktionsleder. Der er udarbejdet funktionsbeskrivelse for en del af funktionerne. Funktionsbeskrivelse for resten af funktionerne skal udarbejdes hurtigst muligt.

Den færdige model for strukturen adskiller sig ikke væsentligt fra oplægget. Derimod har bestyrelsen diskuteret indgående, om der fortsat skulle være faste udvalg ved siden af funktionerne i den nye struktur. Bestyrelsen er enig om, at opgave- og ansvarsfordelingen i den nye struktur risikerer at blive svækket, hvis de nuværende udvalg bevares. Der vil givet være et behov for, at nogle funktionsledere mødes for at koordinere forskellige aktiviteter, men det kommende år må vise, hvilket behov der er for at mødes, og om det er relevant at udpege ”faste” grupper i strukturen. Det væsentlige er imidlertid, at kommunikationen mellem bestyrelse, koordinatorer og funktionsledere og mellem funktionsledere indbyrdes kommer til at fungere.

Da oplægget til den nye struktur blev præsenteret sidste år, var det planen, at den hidtidige udvalgsstruktur skulle fungere som normalt i 2003, og at strukturen sideløbende skulle organiseres i løbet af 2003, så den kunne træde i kraft fra generalforsamlingen 2004.

Der har imidlertid ikke været holdt møder i udvalgene, bortset fra i UBU. Det konkrete arbejde er i vidt omfang varetaget af enkeltmedlemmer, sådan som det reelt også skete under udvalgsstrukturen. Derimod har der været nogen uklarhed omkring planlægningen og rapportering til kredsbestyrelsen. Bestyrelsen har ikke været tilstrækkelig forberedt på at skulle koordinere disse opgaver mere aktivt en før, men der blev i løbet af sommeren og efteråret lavet aftaler med nogle konkrete funktionsledere, og den nye struktur blev dermed delvis sat i gang.

Bestyrelsen er desuden blevet enig om, at antallet af bestyrelsesmedlemmer bør reduceres, så bestyrelsen fremover primært udfører de opgaver, som i 2003 er varetaget af forretningsudvalget, og herudover fører overordnet tilsyn med arbejdet i strukturen gennem de tre koordinatorer. Bestyrelsen mener ikke, at det er hensigtsmæssigt, at koordinatorerne er medlemmer af bestyrelsen, da de i så fald ville skulle vælges af generalforsamlingen og desuden have faste men afgrænsede funktionsperioder.

Tak til alle i bestyrelsen for et inspirerende og hyggeligt samarbejde i 2003. Særlig tak til Paul og Vivi, som har ydet et stort arbejde i mange år, men som desværre ikke genopstiller, og til Palle, som også har gjort et stort arbejde i sin valgperiode, og som vi desværre også må sige farvel til.

Klubbens fremtid
Arbejdet med den nye struktur har naturligt fået bestyrelsen til at se mere konkret på klubbens målsætninger, og på hvordan klubben må forventes at udvikle sig. Den nye struktur skal selvsagt afspejle, hvilke områder der prioriteres højt. Strukturen og målsætningerne skal samtidig afspejle de indsatsområder, der blev prioriteret særligt, da klubben havde målsætningsdebat i 2001.

Bestyrelsen har udvalgt fire områder, som målsætningerne bør koncentreres om i den nærmeste fremtid:
• Organisation
• Ungdom
• Skoleorientering
• Biathlonorientering

Organisation.
Målsætning: ”Klubben har en velordnet struktur med en klar fordeling af ansvar og opgaver. Klubben har en aktiv fremtidsplanlægning med høj grad af medlemsinvolvering. Klubben har en høj intern og ekstern kommunikation, information og PR.”

Det er naturligt, at der i 2004 især vil være fokus på at få den nye struktur gjort endeligt færdig med beskrivelser og ledere for alle funktioner. Et vigtigt led i arbejdet vil være at sikre, at kommunikationen fungere sådan, at der ikke opstår ”huller”, og at bestyrelsen informeres i tilstrækkelig grad. Sidstnævnte kræver opmærksomhed både fra bestyrelsen selv og fra koordinatorer og funktionsledere. Det er vigtigt, at der gives besked, hvis noget er uklart, eller der er behov for, at bestyrelsen afklarer konkrete spørgsmål.

Klubben har iværksat en fremtidsplanlægning, og den skal naturligvis fastholdes. Her skal bestyrelsen og de ansvarlige i strukturen især være opmærksomme på, dels at så mange som muligt inddrages i opgaverne, dels at der sker en løbende ”rotering” eller ”efteruddannelse”, så hvert medlem kender til flere funktioner ved afvikling af løb. Der skal være en oversigt over, hvor i klubben de forskellige kompetencer findes, og der bør oprettes en plan for oplæring af medlemmer til funktioner, hvor der er særligt behov for nye kræfter. Især bør der være fokus på, at der uddannes folk til korttegning og rekognoscering.

Den interne kommunikation fungerer stort set tilfredsstillende. E-post bruges så vidt muligt ved udsendelse af program o. lign. Bestyrelsen lægger op til, at dette også skal gælde alle meddelelser, som efter vedtægterne skal være skriftlige. Hjemmesiden skal stadig være klubbens primære ansigt udadtil og skal løbende være opdateret, så både medlemmer og udefrakommende til enhver tid kan finde så mange relevante oplysninger om klubben som muligt på hjemmesiden.

Klubbladet skal stadig udkomme fire gange årligt og skal stadig have den høje kvalitet, bladet har i dag. Det er derfor vigtigt, at alle bidrager til klubbladet, dels for at aflaste redaktionen, dels for at gøre bladet mere alsidigt end det vil være, hvis det kun er de samme få medlemmer, der skriver til bladet. Klubbladet skal bl.a. vise de forskellige aktiviteter, der foregår i klubben.

Ungdom.
Målsætning: ”Klubben har et organiseret træningstilbud til børn og ungdomsløbere. Der skal være børnebaner ved klubturene. Klubben skal sørge for rammerne til, at børn og ungdomsløbere betragter klublivet som en del af deres hverdag.”

Klubben har et halvt hundrede børn og unge. Det har i flere år været bestyrelsens faste holdning, at klubben skal holde på sine børn. Det er indtil videre lykkedes. Der er oparbejdet en egentlig ungdomsafdeling, og aktiviteten er stigende.

Hermed er arbejdet imidlertid kun begyndt. I løbet af de kommende 7-8 år vil der årligt komme 5-6 nye ungdomsløbere indefra, hvis det lykkes at fastholde børnene i klubben. Hvis der skal være plads til så mange ungdomsløbere, kræver det, at klubben satser direkte på ungdomsarbejdet. Der skal afsættes tilstrækkeligt med midler til arbejdet, og flere medlemmer skal deltage i arbejdet med træning, arrangement af klubture, kurser osv. Især Kolding-løbet vil være en vigtig indtægtskilde for dette arbejde.

Bestyrelsen mener, at det er vitalt for klubbens udvikling, både organisatorisk og socialt, at vi fastholder vores egne børn i klubben. Vi kan ikke regne med, at der kommer tilstrækkeligt med nye medlemmer udefra til at sikre, at klubben også fremover har en bred sammensætning.

Det er især vigtigt, at ungdomsarbejdet på længere sigt giver mulighed for at uddanne nye kræfter til det organisatoriske arbejde i klubben. Et projekt, vi ikke rigtig har haft mulighed for i mange år, simpelthen fordi vi mangler nogle ”mellemgenerationer”, og det afspejler sig efterhånden i klubbens organisation.

Skoleorientering.
Målsætning: ”Klubben skal have fast kontakt til skolerne i kommunen. Der skal hele tiden være tidssvarende skolekort til brug for skolerne. Eleverne skal være bevidste om orienteringssporten.”

Klubben har ikke haft en fast politik omkring skoleorientering i flere år. Imidlertid har både kommunen og flere skoler vist interesse, og der er også interesse i klubben for at tage arbejdet med skoleorientering op.

Kolding Kommune har for nylig godkendt et oplæg fra Kim Rud til skoleorientering. Projektet indebærer bl.a., at Kolding OK skal tegne skole o-kort over 16 skoler inden den 1. september 2004, og at klubben arrangerer det første bystævne i skoleorientering i september 2005.

Kommunen har bevilliget 1.000 kr. pr. tegnet skole o-kort, dvs. i alt 16.000 kr. Klubben har fået udleveret grundmaterialet til korttegningen. Der skal herefter findes tilstrækkeligt med folk til at tegne de 16 kort inden september og gerne tidligere. Det er oplagt at bruge projektet til oplæring af nye korttegnere og inddrage medlemmer, som ikke tidligere har arbejdet med korttegning og rekognoscering.

Målsætningen med skoleorientering er først og fremmest at gøre o-sporten synlig på skolerne og i lokalområdet og skabe bevidsthed hos elever og lærere om sporten og dens værdier. Skoleorientering er derfor i første omgang snarere en PR-orienteret aktivitet end en del af ungdomsarbejdet. Desuden ligger aftalen med kommunen om tegning af skole o-kort og afvikling af bystævnet i 2005 i naturlig forlængelse af vores i forvejen meget gode og tætte samarbejde med Kolding Kommune.

Det er vigtigt at understrege, at medlemshvervning ikke er en del af målsætningen. Erfaringer fra andre klubber har vist, at selv en massiv indsats ikke er nogen garanti for nye medlemmer. På den anden side skal klubben naturligvis være parat, hvis der kommer interesserede som følge af skoleorienteringen. En fadderordning for nye medlemmer har været nævnt, og en sådan ordning bør som minimum tænkes igennem, så forarbejdet er gjort, hvis der bliver behov for den.

Biathlonorientering.
Målsætning: ”Klubben skal kunne tilbyde alle interesserede medlemmer at prøve biathlon. Biathlon skal indgå i klubbens organisation.”

Klubben har de sidste par år haft som politik, at biathlon skulle være et tilbud til medlemmerne. Klubben har i den forbindelse bl.a. købt fem biathlongeværer, som opbevares privat. Næste skridt blive at sørge for, at klubben selv kan opbevare geværerne, og at klubben kan udstede transporttilladelser, så fragt af geværerne til og fra konkurrence ikke er baseret på private tilladelser.

Bestyrelsen har taget initiativ til at søge om optagelse af Kolding OK i De Danske Skytteforeninger, naturligvis forudsat, at generalforsamlingen tiltræder optagelsen. Et sådant medlemskab og politiets godkendelse vil give klubben mulighed for at udstede de nødvendige tilladelser og give medlemmerne lettere adgang til træningsfaciliteter. Skytteforeningerne har for kort tid siden godkendt, at Kolding OK kan optages.

Hvis generalforsamlingen beslutter, at klubben skal optages i Skytteforeningerne, skal der oprettes en afdeling i klubben for biathlonaktiviteterne. Afdelingens ledelse skal godkendes til at kunne udstede våben- og bæretilladelser, og aktiviteterne skal planlægges.

Bestyrelsen ser klubbens målsætning på biathlonområdet som en markering af, at klubben er åben overfor nye og utraditionelle o-aktiviteter, og at klubben har opnået en kompetence i biathlon, både sportsligt og på arrangementssiden. Bestyrelsen forventer, at biathlon også vil være et aktiv for klubben i PR-sammenhæng.

Andre områder.
Fremhævelsen af de fire områder, skal naturligvis ikke opfattes sådan, at de øvrige aktiviteter skal nedprioriteres. Det er f.eks. stadig bestyrelsens målsætning, at klubben skal arrangere mindst tre terminslisteløb om året samt fidusløbet og Kolding-løbet.

Det er ligeledes bestyrelsens målsætning, at klubture er en væsentlig del af klublivet, og at der skal være mindst en klubtur om året.

De sidste to år har der været klubtur i pinsen. Begge ture har været en succes, og det er blevet nævnt flere gange, at pinseturene måske skulle være en tradition. Der er dog ikke arrangeret pinsetur i 2004. Dels fordi de to første ture primært var baseret på personlige initiativer, dels fordi fokus i øjeblikket først og fremmest er rettet mod Påsken 2004, som kræver betydelige ressourcer. Senere på foråret kommer også Kolding-løbet og Café Noir stafetten. Bestyrelsen planlægger i øvrigt en klubtur i efteråret 2004, evt. kombineret med et klubmesterskab.

Det er imidlertid oplagt at tage pinseturene op igen fra 2005. I den sammenhæng ønsker bestyrelsen en tilkendegivelse om, hvilken form pinseturene skal have. De to pinseture har været meget forskellige. I 2002 gik turen til Sverige med vægt på oplevelsen af anderledes terræn og intim atmosfære. I 2003 gik turen til Silkeborg med indlagte klubmesterskaber og rammer, der gav mulighed for et højt antal deltagere.

Skal pinseturene veksle mellem det ene og det andet, eller skal det f.eks. være en tradition, at terrænet er utraditionelt? Skal turene foregå på forskellige tider af året? Er det en fordel at koble turene sammen med et eller flere klubmesterskab? Hvis der er klubmesterskab på klubturen, er der grænser for, hvor langt væk turen kan foregå.

Andre forhold og aktiviteter kunne også nævnes. Måske dukker de op af sig selv i takt med, at arbejdet med strukturen og de fire indsatsområder udvikler sig. Ellers tager vi dem op i fremtiden.

2004 bliver et spændende år for Kolding Orienteringsklub.

Thomas Uhlemann